Masalah-masalah pelaksanaan program khas perumahan kos rendah : Kajian kes negeri Sarawak - Hj Abdul Rahim, Abdul Rahman (1989)
Perumahan merupakan keperluan asas manusia yang agak sukar diperolehi berbanding dengan keperluan-keperluan asas yang lain iaitu makanan dan pakaian. Harganya yang tinggi menyukarkan untuk mencapainya, dan kadangkala mengambil sejumlah besar simpanan keluarga untuk memperolehinya. Keadaan sebegini telah mengakibatkan perumahan sering dikaitkan juga status seseorang dalam masyarakatnya. Lebih besar rumahnya, maka lebih tinggi harganya dan menunjukkan statusnya yang tinggi dalam masyarakat.