Kesan ekstrak air Tinospora crispa ke atas sistem kardiovaskular dan berat badan tikus - Yahaya, Abdul Rahim (1983)
Kajian ini berdasarkan eksperimen yang dibuat terhadap haiwan-haiwan makmal, dan dengan ini, eksperimen seperti ini biasanya menunjukkan sedikit sebanyak kesan yang segera apabila dos-dos efektif tertentu telah digunakan terhadap tikus-tikus normal dan hipertensif. Sedangkan, perubahan klinikal adalah berkaitan dengan kesan-kesan yang dihasilkan dari dos-dos terapeutik Tinospora crispa terhadap manusia, dimana kesan itu biasanya hanya dapat dilihat setelah beberapa jam atau hari. Oleh yang demikian, segala maklumat yang diperolehi dari eksperimen ini memerlukan pengawalan dan pemerhatian-pemerhatian klinikal yang meluas.