Perlaksanaan tanggongjawab klien dalam penyediaan perakuan muktamad. Kajian kes projek-projek Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang - Haji Hassan, Abdul Hayar @ Abdul Khair (2003)
Dengan Julusnya perakuan muktamad ~;esuatu projek, j~mlah kontrak ?ebeniu sesuatu projek dapat diketahui. Oleh yang demikian, klien akan dapat mengetahui secara tepat I '\ akan jumlah keuntongan .'·atau pun kerugian yang terpaksa ditanggong olehnya. ~ ·-~. Keuntongan daripada sesuatu projek adalah merupakan kayu pengukur yang meyakinkan terhadap prestasi sesabuah syarikat remaju hartanah, apatah lagi kalau syarikat itu disenaraikan di bursa saham. Tentunya keuntongan atau pun kerugian sesuatu projek akan mempengaruhi projek-projek akan datang. Bagitulah juga bagi kontraktorkontraktor yang terlibat dalam sesuatu projek binaan, keuntongan atau kerugian daripada sesuatu projek itu akan hanya _dapa! _di¥etahui secara tepat apabila perak~an my.ktamad projeknya telah diluluskan dan pihaknya mendapat bayaran muktamad . Adalah menjadi amalan pentadbiran kontrak , fail sesuatu projek akan hanya ditutup apabila perakuan muktamadnya telah diluluskan dan bayaran muktamad telah dikeluarkan kepada kontraktor berkenaan. Dalam memperkatakan tentang pentadbiran kontrak-kontrak bangunan dan infrastruktur Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang, kelewatan penyediaan dan kelulusan perakuan muktamad adalah merupakan suatu masalah yang sedang diberikan keutamaan oleh pengurusannya.