Kajian mengenai pengganti kepimpinan sebagai moderator terhadap caragaya kepimpinan transformasi pengetua - Abdullah, Abdul Ghani Kanesan (2002)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti potensi pengganti kepimpinan sebagai moderator terhadap perhubungan di antara caragaya kepimpinan transformasi pengetua dengan kepuasan kerja, komitmen terhadap organisasi dan perlakuan warga organisasi pendidikan. Secara khususnya objektif kaj ian ini ialah :- a) menghuraikan perhubungan antara pembolehubah pengganti kepimpinan, kepimpinan transformasi pengetua dengan pembolehubah kriterion seperti kepuasan kerja guru, komitmen guru terhadap organisasi dan perlakuan warga organisasi pendidikan; b) mengenal pasti ciri pengganti kepimpinan yang bertindak sebagai moderator terhadap perhubungan di antara caragaya kepimpinan transformasi dengan pembolehubah kriterion seperti kepuasan kerj a guru, komitmen guru terhadap organisasi dan perlakuan warga organisasi pendidikan. Maklumbalas melalui soal selidik diperolehi daripada 3006 orang guru dan 151 orang pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Harian biasa dari Negeri Pulau Pinang, Kedah Darul Aman dan Pedis Indera Kayangan. Data yang diperolehi telah dianalisis pada peringkat sekolah dan pengujian hipotesis pula dilakukan dengan menggunakan prosedur Korelasi Pearsons dan 'Hierarchical _Moderated Multiple Regression Analytical Procedures'. Manakala bentuk moderator pengganti kepimpinan pula ditentukan melalui kriteria yang telah dikemukakan oleh Howell, Dorfman dan Kerr (1986).