Kesan pendekatan pengalaman penghayatan Islam terhadap pemikiran peringkat tinggi di kalangan pelajar tingkatan dua - Arifin, Abd. Kadir (2003)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti kesan Pendekatan Pengalaman Penghayatan Islam [PPPI] berdasarkan surah al-Kahfi [60 hingga 82] dan ide-ide yang dimjuk kepada Dick dan Reiser (1989) terhadap penaakulan pemikiran peringkat tinggi di kalangan pelajar Tingkatan Dua. Kajian ini dijalankan secara quasi-eksperimen melalui perbandingan di antara PPPI dengan Pendekatan Pengajaran Tradisional (PPT). Pembahan dalam pencapaian pemikiran peringkat tinggi antara kedua-dua kumpulan dikenal pasti menemsi juzuk-juzuk pemikiran pemaharnan (al-jahm), renung nilai (al-istirjaac), pengajaran (al-i 'tibar) dan penghayatan (al-istiqamah) dalam pendidikan Islam yang terdiri daripada al-Qur'an, 'Ulum Syar'iah dan Akhlak Islamiyah. Kajian ini melibatkan 400 orang Sffiilpel pelajar tingkatan dua di kalangan lelaki dan perempuan yang dipilih secara rawak di Iapan buah sekolah di Kedah dan Pulau Pinang. Terdapat 200 orang pelajar dalam Kumpulan Eksperimen dan 200 orang pelajar lagi dalam Kumpulan Kawalan. Data pencapaian keseluruhan dan juzuk-juzuk dianalisis dengan menggunakan pengiraan ANOVA sehala dan MANOVA tiga hala.