HARI BAHASA IBUNDA MARTABATKAN BAHASA TERPINGGIR - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
KUBANG KERIAN, 30 April 2015 Sambutan Hari Bahasa Ibunda Sedunia 2015 yang dianjurkan oleh Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan dengan kerjasama Majlis Profesor Negara, Dewan Bahasa Dan Pustaka (Wilayah Timur) serta Universiti Malaysia Kelantan (UMK) adalah satu usaha memartabatkan bahasabahasa yang terpinggir di dunia serta menyedarkan masyarakat terhadap pentingnya bahasa ibunda sebagai warisan negara dalam memperkasakan bahasa dan budaya dalam konteks kepelbagaian bahasa dan budaya rakyat Malaysia dan serantau.