MA JORITI MELAYU ASAL DARI PENTAS SUNDA - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 6 April 2015 Majoriti bangsa Melayu di Asia Tenggara berasal daripada Pentas Sunda yang terdiri daripada pelbagai geografi yang berbeza dan dikatakan Pentas Sunda mengalami beberapa kali banjir bermula 25,00021,000 tahun dahulu.