CHE’ MAT JUSOH RAJA REBAB – BERJUANG PERTAHAN MUZIK TRADISIONAL MELAYU - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
Dia tidak meminta dihargai, jauh sekali dikenang dan dinobatkan sebagai seorang tokoh. Seniman rakyat ini berjuang lebih setengah abad untuk pertahankan kesenian Melayu, jati diri yang seharusnya diwarisi dan difahami. Kebahagiannya ialah apabila mereka yang belajar darinya membuat persembahan dan berupaya meneruskan perjuangannya.