MELAYU BUKAN PENDATANG – MD SALLEH YAAPAR - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 27 FEBRUARI 2015 – Istilah ‘Pendatang’ yang cuba diaplikasikan terhadap orang Melayu di negara ini perlu digugurkan segera, kerana ia bercanggah dengan rakaman sejarah. Perkara ini dibangkitkan oleh Penyelaras Operasi, Pusat Penyelidikan Dasar dan Kajian Antarabangsa (CENPRIS), Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dato’ Seri Dr. Md. Salleh Yaapar, yang menegaskan bahawa orang Melayu berasal dari Kepulauan Melayu dan bukanlah pendatang.