Kesan Penerapan Kepelbagaian Kecerdasan Dan Kemahiran Berfikir Analitis Melalui Aktiviti Pengayaan Bermodul - Azid @ Aziz, Nurulwahida; Ismail, Hairul Nizam; Hashim, Ridzuan (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2014)

(untitled)
Kajian ini bertujuan menguji keberkesanan dua buah modul aktiviti pengayaan berasaskan penyelesaian masalah. Modul pertama adalah aktiviti pengayaan berdasarkan empat jenis kepelbagaian kecerdasan (KK) manakala modul kedua mengintegrasikan aspek kepelbagaian kecerdasan dan kemahiran berfikir analitis (KK + KBA). Penerapan empat jenis kecerdasan tersebut adalah seperti yang diperkenalkan oleh Gardner (1983), yang terdiri daripada kecerdasan ruang visual, kinestatik, muzik dan interpersonal. Manakala kemahiran berfikir analitis adalah seperti yang diperkenalkan oleh Sternberg (1996) dalam teori kecerdasan berjaya (successful intelligence). Kajian kuasi eksperimen ini menggunakan reka bentuk ujian pra dan ujian pasca. Ia dijalankan di dua buah Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) yang bertindak sebagai kumpulan rawatan 1 (KR1) dan rawatan 2 (KR2). KR1 menggunakan modul KK sahaja manakala KR2 menggunakan modul KK + KBA. Dua jenis instrumen digunakan, iaitu Sternberg Triarchic Ability Test (STAT) dan ujian kepelbagaian kecerdasan (McKenzie, 2000). Analisis ANCOVA digunakan dengan menjadikan ujian pra sebagai kovariat bagi melihat kesan perbezaan profil kepelbagaian kecerdasan dan tahap kemahiran berfikir analitis antara kedua-dua kumpulan rawatan. Hasil kajian menunjukkan bahawa pengintegrasian empat jenis kecerdasan dan kemahiran berfikir analitis melalui aktiviti pengayaan bermodul merangsang peningkatan profil kepelbagaian kecerdasan dan tahap kemahiran berfikir analitis KR2 secara signifikan