Kesan Penyeliaan Klinikal Terhadap Prestasi Pengajaran Guru Sekolah Menengah - Veloo, Arsaythamby; A Komuji, Mary Macdalena (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2013)

(untitled)
Kajian ini telah dijalankan untuk menentukan kesan penyeliaan klinikal ke atas prestasi pengajaran guru di sekolah menengah di Sabah. Kajian ini melibatkan 33 orang guru dari sebuah sekolah menengah di mana 11 (33%) adalah guru lelaki dan 22 (67%) adalah guru perempuan. Kajian ini menggunakan satu set instrumen untuk memerhati pengajaran dan pembelajaran yang telah diadaptasi daripada Instrumen Pemastian Standard (IPS) dari Jemaah Nazir Sekolah (Kementerian Pelajaran Malaysia, 2003). IPS telah digunakan oleh semua sekolah untuk menilai dimensi III, pengurusan program pendidikan, elemen ke-9 yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran. Prestasi pengajaran guru diukur berdasarkan Rancangan Pelajaran Harian (RPH), set induksi, penyampaian pengajaran, teknik penyoalan, penglibatan pelajar, pengukuhan, latihan pelajar dan tugasan, memeriksa latihan dan tugasan pelajar, penutupan pelajaran dan pengurusan kelas sebelum dan selepas penyeliaan klinikal. Hasil dapatan kajian ini membantu guru-guru di sekolah untuk mengetahui kekurangan dan kelebihan ketika penyampaian pengajaran dilakukan dalam bilik darjah. Penyeliaan klinikal turut membantu guru dalam meningkatkan pengajaran dan pembelajaran yang lebih berkesan supaya pengajaran dapat meningkatkan penguasaan pelajar. Penyeliaan klinikal juga dapat dijadikan panduan kepada jemaah nazir sekolah untuk memperbaiki IPS yang digunakan.