Aplikasi Teori Kecerdasan Pelbagai Dalam Pelaksanaan Kurikulum - Othman*, Ikhsan; Yaakub, Rohizani (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2010)

(untitled)
Selaras dengan hasrat penyediaan modal insan bagi pembangunan negara dan melahirkan negara bangsa yang diharapkan, perkembangan potensi individu pelajar sekolah melalui pendidikan perlu dilakukan secara harmonis, seimbang, menyeluruh dan bersepadu. Artikel ini memaparkan sebahagian daripada dapatan kajian berkaitan aplikasi teori kecerdasan pelbagai dalam pelaksanaan kurikulum di Malaysia ke arah memperkembangkan potensi semua unsur-unsur kecerdasan pelbagai dalam kalangan pelajar. Tinjauan melalui pemerhatian telah dilakukan ke atas sesi pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah yang mengintegrasikan unsur-unsur kecerdasan pelbagai. Pemerhatian dilakukan menggunakan Senarai Semak Pemerhatian Sikap Saintifik dan Nilai Murni yang diubah suai daripada Senarai Semak Penilaian Kerja Amali (PEKA) Sains sekolah rendah. Pemerhatian mendapati suasana pengajaran dan pembelajaran yang mengintegrasikan unsur-unsur kecerdasan pelbagai adalah bersifat kondusif serta berjaya memperkembangkan sikap saintifik dan nilai murni, di samping pada masa yang sama dapat memperkembangkan unsur-unsur kecerdasan pelbagai dalam kalangan pelajar.