Nalisis Terhadap Kemunculan Elemen Taklid Dalam Pembentukan Skema Taakulan Akhlak - Hamzah, Aswati (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2010)

(untitled)
Pembentukan skema taakulan atau struktur pengetahuan merupakan satu cabang kajian dalam bidang psikologi kognitif. Skema terbentuk ketika proses taakulan (reasoning) berlaku dalam diri individu. Terdapat empat jenis skema yang terbentuk dalam proses penaakulan akhlak pelajar Melayu; skema taakulan istiqamah, skema taakulan berpengetahuan taklid, skema taakulan taklid, dan skema taakulan taklid dekaden. Data kajian menunjukkan elemen taklid muncul dalam tiga jenis skema taakulan akhlak pelajar Melayu. Skema taakulan ini adalah berdasarkan data yang dikumpul secara kuantitatif dan kualitatif dengan melibatkan 732 orang pelajar Melayu iaitu 396 pelajar sekolah menengah dan 336 pelajar di institusi pengajian tinggi awam. Makalah ini akan memberi tumpuan kepada analisis kemunculan elemen taklid dalam tiga skema taakulan akhlak yang terendah iaitu skema berpengetahuan taklid, skema taklid dan skema taklid dekaden.