Perbandingan Pencapaian Murid Dalam Ujian Sains Berdasarkan Versi Bahasa Inggeris Dan Bahasa Melayu - Lim , Peh Hwah; Ong, Saw Lan (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2009)

(untitled)
Kementerian Pendidikan Malaysia telah memperkenalkan dasar mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris. Hasil daripada perubahan dasar bahasa, Lembaga Peperiksaan Malaysia dan Majlis Peperiksaan Malaysia menggunakan ujian dwibahasa (iaitu bahasa Inggeris dan bahasa Melayu) untuk mentaksirkan kedua-dua mata pelajaran tersebut pada semua peringkat peperiksaan awam. Kajian telah menunjukkan ujian dalam bahasa yang berlainan mungkin tidak menunjukkan kesetaraan psikometrik. Dengan itu, kajian ini dijalankan untuk menentukan punca perbezaan pencapaian disebabkan oleh perbezaan dalam bahasa atau perbezaan kebolehan pelajar yang sebenarnya.