Korelasi Strategi Dengan Motivasi Dalam Pembelajaran Bahasa Arab - Mat Teh, Kamarul Shukri; Embi, Mohamed Amin (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2009)

(untitled)
Beberapa kajian menunjukkan bahawa terdapat perkaitan yang signifikan antara penggunaan Strategi Pembelajaran Bahasa (SPB) dengan Motivasi Pembelajaran Bahasa (Oxford & Nyikos, 1989; Ehrman, 1990; Macaro, 2001). Kertas ini memerihalkan satu kajian yang direka bentuk untuk mengkaji korelasi di antara SPB dengan Motivasi Pembelajaran Bahasa Arab. Data kajian dikumpul dengan menggunakan soal selidik kendiri yang diubah suai daripada Strategy Inventory for Language Learning (SILL) (Oxford, 1990) dengan tambahan satu konstruk baru, dan soal selidik motivasi daripada Affective Survey (Ehrman & Oxford, 1991). Seramai 457 orang pelajar Tingkatan empat yang dipilih secara rawak daripada 13 buah sekolah menengah agama di Terengganu terlibat dengan kajian ini. Ujian statistik Pearson digunakan bagi menjawab soalan kajian dan menguji hipotesis berkaitan. Hasil kajian menunjukkan terdapat korelasi positif yang tinggi di antara SPB secara keseluruhan dengan Motivasi Pembelajaran Bahasa secara keseluruhan. Korelasi bermagnitud positif yang signifikan di antara penggunaan kategori SPB dengan kategori Motivasi Pembelajaran Bahasa turut dapat dikesan. Pelajar yang bermotivasi tinggi lebih kerap dan banyak menggunakan SPB berbanding pelajar yang bermotivasi rendah.