Pendidikan Teknik Dan Vokasional Untuk Pelajar Berkeperluan Khas - Mohd Tahir, Lokman; Mustafa, Nurul Qistin; Mohd Yassin, Mohd Hanafi (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2009)

(untitled)
Kajian yang menganalisis pengajaran dan pembelajaran untuk golongan berkeperluan khas dalam bidang teknik dan vokasional yang masih kurang diteliti dalam bidang pendidikan khas. Secara khusus, kajian ini cuba meneliti faktor-faktor yang dijangka dapat mempengaruhi sistem pendidikan teknik dan vokasional untuk pelajar berkeperluan khas di politeknik. Untuk itu, empat dimensi utama telah dijadikan asas kepada kajian ini iaitu penerimaan politeknik terhadap pelajar berkeperluan khas, kemahiran tenaga pengajar dalam menyampaikan pengajaran kepada golongan berkeperluan khas, kesesuaian silibus dan sistem prasarana dalam inisiatif untuk meningkatkan keberkesanan program pendidikan khas teknik dan vokasional. Responden kajian ini terdiri daripada golongan pensyarah politeknik yang mengajar pelajar yang dikategorikan sebagai pelajar khas cacat pendengaran di tiga buah politeknik yang melaksanakan program untuk pelajar berkeperluan khas. Secara keseluruhannya, penerimaan pihak pentadbiran dan pensyarah politeknik terhadap pelajar berkeperluan khas adalah memberangsangkan manakala kemampuan dan ilmu yang dimiliki oleh pensyarah untuk mengajar golongan ini adalah pada tahap yang tinggi. Di samping itu, silibus untuk pelajar khas juga dinilai pada tahap yang tinggi manakala, prasarana atau kemudahan yang disediakan di politeknik juga pada tahap yang memuaskan dan kini sedang dipertingkatkan bagi memenuhi keperluan golongan pelajar pendidikan khas.