Perbezaan Personaliti Ekstrovert Dan Introvert Dalam Kalangan Pelajar Pintar Cerdas Akademik (Pca) Berdasarkan Gender - Ghani, Mohd Zuri; Aman, Rahimi Che; Yaacob, Nik Rosila Nik; Ahmad, Aznan Che (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2008)

(untitled)
Kajian ini bertujuan mengkaji personaliti ekstrovert dan introvert dalam kalangan pelajar pintar cerdas akademik (PCA). Personaliti ekstrovert dan introvert telah dibahagikan kepada tiga trait iaitu trait aktiviti, trait bersosial dan trait mengambil risiko. Perbandingan personaliti berdasarkan jantina dibuat bagi melihat perbezaan jenis personaliti ini dalam kalangan pelajar PCA yang berlainan jantina. Sampel-sampel dipilih secara purposif di Sekolah Harian Biasa, Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Sekolah Menengah Sains Mara (MRSM). Seramai 177 sampel dipilih yang terdiri daripada pelajar-pelajar cemerlang yang memperolehi semua A dalam semua mata pelajaran yang diambil pada peringkat peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR). Instrumen Eysenck Personaliti Questionaires (EPQ) telah digunakan bagi tujuan kajian ini. Data dianalisis dengan menggunakan kaedah statistik deskriftif dan inferensi. Kajian ini mendapati bahawa sukar untuk mengklasifikasikan sama ada PCA merupakan pelajar yang berpersonaliti ekstrovert atau sebaliknya. Hal ini berlaku kerana setiap pelajar adalah unik.