Mengenal Pasti Indikator Tingkah Laku Mangsa Penderaan Seksual - Ahmad, Nor Shafrin (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2007)
Terdapat dua tujuan utama kajian ini. Pertama ialah untuk mengenal pasti tahap kemurungan mangsa penderaan seksual dan kedua untuk mengenal pasti indikator tingkah laku mangsa penderaan seksual. Subjek kajian terdiri daripada tujuh orang mangsa penderaan seksual di kawasan Utara Semenanjung Malaysia. Pengumpulan maklumat dilakukan melalui soal selidik dan temu bual separa berstruktur. Inventori Kemurungan Beck digunakan bagi mengukur tahap kemurungan mangsa. Dapatan kajian menunjukkan kesemua mangsa mengalami kemurungan pada tahap kritikal. Pelbagai indikator tingkah laku ditunjukkan oleh mangsa, contohnya sangat tertekan, mudah meradang, ponteng sekolah, sukar memberi tumpuan dalam pelajaran, merosot dalam pelajaran, gangguan tidur, gangguan pemakanan serta cubaan membunuh diri