Empati Sejarah Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran Sejarah - Abdullah, Siti Hawa; Hassan, Aini (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2007)
Kepentingan empati sejarah sebagai salah satu unsur penting dalam pengajaran dan pembelajaran sejarah termaktub dalam dokumen kurikulum Sejarah yang digunakan di Malaysia. Artikel ini bertujuan menjelaskan maksud empati sejarah dan seterusnya membincangkan implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah. Perbincangan akan dimulakan dengan definisi dan etimologi istilah empati dan seterusnya empati sejarah, termasuk kontroversi yang timbul tentangnya. Seterusnya, kedudukan empati sejarah dalam kurikulum Sejarah Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah dihuraikan. Bahagian yang seterusnya akan menghuraikan pula kepentingan empati sejarah, ciri-ciri empati sejarah, dan langkah-langkah menggalakkan empati sejarah dalam pengajaran dan pembelajaran.