Perbandingan Kebolehan Menyelesaikan Masalah Matematik Antara Murid Yang Belajar Abakusaritmetik Mental Dengan Murid Yang Tidak Belajar Abakus-Aritmetik Mental - Cheah, Bee Lean; Ong , Saw Lan (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2006)
Objektif utama kajian ini ialah untuk membandingkan kebolehan menyelesaikan masalah matematik antara murid yang mempelajari abakus-aritmetik mental dengan murid yang tidak mempelajari abakus-aritmetik mental. Kajian ini melibatkan 69 orang murid Tahun Satu di sebuah sekolah rendah di Pulau Pinang. Instrumen yang digunakan ialah ujian matematik tahun satu dan ujian aritmetik mental. Statistik analisis, iaitu ujian-t digunakan untuk membandingkan kebolehan menyelesaikan masalah matematik antara murid yang mempelajari abakus-aritmetik mental dengan murid yang tidak mempelajari abakus-aritmetik mental. Korelasi Pearson digunakan untuk mengenal pasti hubungan antara pencapaian murid dalam aritmetik mental dengan kebolehan menyelesaikan masalah matematik. Keputusan kajian menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan (p < 0.05) dalam pencapaian matematik item bersimbol dan pencapaian aritmetik mental antara murid yang mempelajari abakus-aritmetik mental dengan murid yang tidak mempelajari abakus-aritmetik mental. Min skor bagi kumpulan yang mempelajari abakus-aritmetik mental lebih tinggi berbanding min skor bagi kumpulan yang tidak mempelajari abakus-aritmetik mental. Walau bagaimanapun, tidak terdapat perbezaan yang signifikan (p < 0.05) dalam pencapaian matematik masalah berayat antara murid yang mempelajari abakus-aritmetik mental dengan murid yang tidak mempelajari abakusaritmetik mental.