Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pengurusan Kolaborat - Foo , Say Fooi; Tang , Keow Ngang (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2005)
Kajian ini bertujuan mengkaji hubungan antara tahap kecenderungan penggunaan sumber kuasa pengetua, gaya komunikasi penyeliaan pengetua, budaya kerja guru, tahap kebolehan guru, struktur organisasi dan faktor demografi pengetua dengan pengurusan kolaboratif di sekolah menengah di Wilayah Persekutuan. Penganalisisan data menunjukkan terdapat hubungan yang positif dan signifikan antara tahap kecenderungan penggunaan sumber kuasa rujukan (r = 0.67), tahap kecenderungan penggunaan sumber kuasa ganjaran (r = 0.48), tahap kecenderungan penggunaan sumber kuasa pakar (r = 0.65), tahap kecenderungan penggunaan sumber kuasa paksaan (r = 0.13), tahap kecenderungan penggunaan kuasa sah (r = 0.51), gaya komunikasi penyeliaan pengetua (r = 0.59), pengamalan budaya kerja (r = 0.53), tahap kebolehan guru (r = 0 .39), struktur organisasi (r = 0.60) dengan tahap pengurusan kolaboratif pada paras α = 0.05. Dapatan kajian juga menunjukkan terdapat hubungan negatif yang signifikan antara faktor umur pengetua (r = –0.16) dan faktor kelulusan akademik pengetua (rs = –0.11) dengan tahap pengurusan kolaboratif.