Understanding The Concept Of School's Expansion From The Functional And Conflict Paradigms' Perspectives - Hassan, Mohd Ali; Ismail, Hairul Nizam (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2005)
Walaupun sekolah telah wujud sejak masa silam lagi, konsep pendidikan adalah berbeza merentas masa dan tempat, dari segi falsafah, hasil, akses kepada umum dan cara operasinya. Tetapi hanya selepas Perang Dunia Kedua barulah pendidikan menjadi terbuka kepada lebih ramai daripada kelompok populasi di kebanyakan negara dalam dunia ini. Kurikulum yang lebih sesuai untuk pendidikan populasi yang lebih besar ini dibangunkan, pembinaan dan pembentukan struktur baru sekolah mula berkembang. Fenomena perkembangan pendidikan yang pesat dan cepat ini telah dianalisis dan diterangkan oleh ramai ahli pendidik dalam pelbagai cara, bergantung pada paradigma yang digunakan. Justeru, dalam penulisan ini, idea daripada dua perspektif yang utama, iaitu paradigma "fungsional" dan "konflik" adalah dibincangkan. Seterusnya, aspek perbezaan dan persamaan serta kekuatan dan kelemahan kedua-dua paradigma dilihat dengan teliti. Akhirnya, sebagai kesimpulan, penulisan ini menonjolkan dua paradigma tersendiri sebagai alternatif kepada kedua-dua paradigma yang disebutkan di atas.