Secondary School Students' Attitude Toward Schooling: A Study Of Students From Public Ordinary, Public Islamic And Private Islamic Schools - Hamzah, Mohamad Daud; Ramly, Ishak; Md. Noor, Idris (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2004)
Penyelidikan ini dilaksanakan di tiga sistem persekolahan, iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama dan Sekolah Menengah Agama Rakyat. Ia mempunyai dua bahagian. Bahagian pertama memberi tumpuan kepada pandangan pelajar terhadap keseronokan bersekolah, minat kepada pelajaran, kesungguhan belajar dan kepentingan persekolahan.