Should We Teach Construction Stress To Esl/Efl Students? - B. Dickerson, Wayne (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2004)
Guru-guru yang mengajar bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua sering menjadikan buku teks sebagai panduan untuk menyampaikan pengajaran. Ketika mengajar tajuk penekanan kata dalam kata majmuk, guru-guru sering menghadapi masalah. Banyak tajuk yang terdapat dalam teks tentang sebutan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua, namun tidak ada yang menyatakan tentang penekanan kata dalam kata majmuk (kata nama, kata bilangan, kata adjektif, kata kerja) dan pembinaan kata kerja yang terdiri daripada banyak kata.