The Learning Approach Of Pre University Students And Its Relationship With Their Performance In Mendelian Genetics - Syed Idros, Sharifah Norhaidah; Abdul Rahim, Mardiana (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2004)
Semakin ramai ahli pendidik serta pengkaji menganjur penggunaan secara meluas pelbagai strategi kognitif serta metakognitif dalam usaha untuk meningkatkan pembelajaran dan pemikiran pelajar. Efikasi pembelajaran pelajar sebahagiannya ditentukan oleh kebolehan mereka dalam menangani tuntutan kognitif serta konteks pembelajaran (Shuell 1986; Snowman 1986). Pelajar-pelajar yang boleh mengenal pasti secara jelas gol pembelajaran mereka lebih berkebolehan untuk mencapai kejayaan dan juga lebih berupaya untuk memantau kemajuan sendiri, dan dengan ini menjadi lebih berefikasi jika dibandingkan dengan rakan mereka yang tiada kebolehan tersebut.