Visualisasi Dalam Penyelesaian Masalah Matematik Berayat - Drahman, Samsudin; Saleh, Fatimah (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2004)
Penyelesaian masalah matematik berayat bukan hanya untuk mendapatkan jawapan akhir tetapi melibatkan kefahaman dan penguasaan strategi yang lebih kompleks. Kebanyakan murid belum berupaya menguasai kemahiran ini sedangkan mereka menguasai operasi asas matematik.