An Exploratory Study Into Malaysian Children's Understanding Of Multiple Representation Strand Of Number Sense - Ghazali, Munirah (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2004)
Ramai pendidik matematik di luar negara dan juga di Malaysia yang merasa bimbang sama ada murid-murid sekolah rendah benar-benar memahami matematik yang mereka lakukan ataupun lebih kepada menjalankan algoritma kira mengira yang mana kebanyakan daripada kira mengira tersebut dapat diambil alih dengan menggunakan kalkulator sahaja.