USM meterai perjanjian dengan 3 institusi di Indonesia perkasa kearifan tempatan - Berita Kampus Jilid 45 Bilangan 03 - ISNIN 26 Oktober 2015 - PPK, Pusat Pengajian Komunikasi (2015)
Kerjasama antara institusi pendidikan tinggi Malaysia dan Indonesia diperkukuhkan lagi melalui penandatanganan Perjanjian Kolaborasi Universiti Sains Malaysia (USM) dengan Institut Teknologi Bandung (ITB), Universitas Langlangbuana (UNLA) dan Universitas Pasundan (UNPAS) sempena Persidangan Antarabangsa Kearifan Tempatan 2015 di Bandung pada 14 Oktober 2015.