The Remoteness Of English - Morad, Sabariah; Mohamed , Abdul Rashid (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2002)
Artikel ini adalah berdasakan suatu kajian yang telah dijalankan di sebuah sekolah yang terletak di sebuah pulau yang terpencil jauh daripada arus pembangunan. Kajian ditumpukan kepada penguasaan bahasa Inggeris dan pendedahan terhadapnya.