Quantitative And Qualitative Research Methods: Some Strengths And Weaknesses - Abdullah, Siti Hawa; Raman, Santhiram (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2000)
Rencana ini membincangkan kedua-dua kaedah penyelidikan iaitu kaedah kuantitatif dan kaedah kualitatif Tumpuan perbincangan lebih kepada kekuatan yang dimiliki oleh kedua-dua kaedah dalam mencapai matlamat penyelidikan iaitu pengumpulan sebanyak mungkin data penyelidikan. Kaedah "triangulasi" yang merupakan gabungan kedua-dua kaedah penyelidikan di atas dan politik dalam penyelidikan pendidikan turut diberikan perhatian.