Schooling From The Perspective Of A Group Of Female Students - Ismail, Maznah (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1998)
Satu tumpuan penyelidikan pendidikan yang semakin mendapat perhatian para penyelidik adalah berhubung dengan tanggapan pelajar terhadap pengalaman mereka bersekolah. Tumpuan ini adalah sejajar dengan anjakan yang berlaku dalam penyelidikan keberkesanan guru. Anjakan ini adalah dari pendekatan proses-produk yang dominan pada suatu ketika dahulu kepada pendekatan proses perantaran yang menekan peranan proses kognitif pelajar sebagai perantara di antara pengajaran guru dan pembelajaran pelajar. Kajian yang berasaskan pendekatan ini adalah berguna untuk mengetahui tanggapan pelajar terhadap pengalaman bersekolah kerana ia boleh memberi kesan kepada tingkah laku dan prestasi mereka.