Proposed Design of A Student's Evaluation of an Educational Program - Abdul Wahid, Nabsiah; Craig-Lees, Margaret (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1998)
Kertas ini membincangkan penggunaan pelajar sebagai panel penilai mutu kerja dan pengalaman pembelajaran oleh institusi-institusi pengajian tinggi. Walaupun terdapat banyak instrumen penilaian oleh pelajar yang digunakan sebagai penilaian mutu kerja bagi pendidik dan institusi pengajian tinggi, namun terdapat kekurangan-kekurangan yang ketara memandangkan kebanyakan instrumen ini tidak memasukkan attribut-attribut yang dianggap penting oleh pel ajar (seperti jenis attribut dan tahap 'salience' atau kepentingannya) di dalam pengalaman pembelajaran mereka, tidak mengambilkira dinamis pengalaman pembelajaran si 'pelajar' dan telah mengenepikan isu kapabiliti atau kebolehan pelajar di dalam menyumbang kepada pengalaman pembelajaran mereka.