The Effects of Academic Self-concept and Value System on the Academic Achievement of Malaysian Form Four Students in a Junior Science College - Joseph, Cynthia (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1997)
Kajian ini meneliti perkaitan serta sumbangan Faset-Faset konsep diri akademik dan sistem nilai kepada pencapaian akademik pelajar-pelajar Tingkatan Empat di sebuah Maktab Rendah Sains MARA. Faset-Faset konsep diri akademik, iaitu konsep diri sekolah. konsep diri Matematik Tambahan dan konsep diri Berbahasa diukur dengan 'Self-Description Questionnaire-II' (SDQ-II) (Marsh, 1990).