An Insight Into The Role Of The School Counselors In Malaysia: Perceptions Of Administrators, Counselors, And Teachers - See , Ching Mey (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1997)
Kertas ini mengemukakan persepsi pentadbir-pentadbir, kaunselor-kaunselor dan guru-guru sekolah menengah di Semenanjung Maysia tentang peranan kaunselor dan kepentingan peranannya dalam memenuhi keperluan pelajar-pelajar. Penvelidik telah merangka satu inventori Penilaian Peranan kaunselor (Counselor Role Assessment Survev) yang mengandungi 56 item yang dibahagikan kepada enam sub-skala. Empat negeri telah dipilih secara rawak iaitu Johor, Selangor, Terengganu dan Pulau Pinang. Sejumlah 98 buah sekolah menengah dengan sampel 183 orang pentadbir, 190 orang kaunselor dan 276 orang guru telah terlibat dalam kajian ini.