Predictive Strategies In Teaching Reading Comprehension - Thomas, Sarah (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1995)
Kertas ini membentangkan satu pemerian kategori- kategori ramalan dengan menganalisis rencana-rencana penyelidikan sains dengan harapan ia dapat digunakan untuk pengajaran di dalam kelas. Perspektif saling berinteraksi pembaca-penulis dalam teks melalui kaedah peramalan (Tadros, 1988) akan digunakan sebagai dasar perbincangan.