Accelerating Cognitive Development Using a Mathematical Thinking Skills Course to Target Metacognitive Processes - Jones , Sonia; Tanner, Howard (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1995)
Seramai 300 orang pelajar telah mengikuti satu kursus untuk meningkatkan lagi kemahiran pemikiran matematik mereka. Kumpulan ini telah dibandingkan dengan satu kumpulan kawalan melalui ujian awal (pre-test), ujian akhir (post-test) dan temuduga berstruktur. Alat-alat untuk menilai tahap perkembangan kognitif and kebolehan menggunakan kemah iran metakognitif dan strategik telah direka oleh pelapor. Pelajarpelajar yang mengikuti kursus ini telah mendapat keputusan yang lebih tinggi dan signifikan di dalam ujian akhir metakognitif dan kognitif apabila dibanding dengan kumpulan kawalan. Walaupun kemahiran kognitif tidak diajar secara langsung dalam kursus ini, boleh diandaikan bahawa pengajaran kemahiran metakognitif bolehmembantu meningkatkan lagi kemahiran kognitif para pelajar.