First Journeys to Samarkand; Reflections on The Undergraduate Dissertation Experience - Galvin, Conor (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1995)
Kertas ini membincangkan pengalaman menyiapkan disertasi prasiswazah dalam Pengajian Pendidikan dari perspektif pelajar dan penyelia. Penyelidikan yang dilaporkan dalam kertas ini telah dijalankan oleh dua orang siswazah Kolej Homerton, Cambridge dan penyelia kedua-dua siswazah berkenaan pada tahun akhir disertasi. Perbincangan merangkumi proses disertasi, iaitu dari pemilihan topik disertasi hingga ke peringkat penyerahannya, yang juga meliputi alasan mengapa pelajar membuat pemilihan berkenaan, jangkaan terhadap perkara yang berbangkit di an tara pelajar dan penyelia, hal yang berkaitan dengan kekecewaan dan hasil daripada pengalaman tersebut. Fungsi disertasi dalam pendidikan profesyenal guru di Kolej Homerton juga dijelaskan; terutama tentang kemungkinan peranan disertasi untuk menggalakkan fikiran kritis bagi jangka panjang