Pengajian Bahasa Melayu pada abad ke-21. - Choy , Kim Chuah (Universiti Sains Malaysia, 1996)
Pengajian bahasa Melayu sama ada di China, di Malaysia, ataupun di Indonesia, sepatutnya tidak ada sebarang perbezaan. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa ia bukan bahasa kebangsaan ataupun bahasa rasmi di negara China, sudah tentu ia akan menghadapi beberapa kekangan atas pengajiannya di sana.