Adaptation of Western Administration Models for Chinese Universities - Qiang Haiyan, Qiang Haiyan (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1993)
Kertas ini ditulis berasaskan kepada kajian 90% daripada makalah serta taporan-lapcran penyelidikan yang diterbitkan dalam berbagai jurnal di negara Cina dan di cetak semula dalam 'Higher Education' (Gao deng Jioyu) oleh Pusat Penyelidikan China People's University, dan juga berasaskan buku atau buku-buku teks mengenai Pentadbiran Pendidikan Tinggi yang diterbitkan di negara Cina antara 1980-1991, beserta juga sesetengah penyelidikan yang dijalankan oleh pendidik barat dalam jangka waktu yang sama. Perkataan 'Chinese University' dalarn kertas ini merujuk kepada universiti-universiti biasa, kolej dan institusi penyelidikan tinggi yang lain; Perkataan' pendidikan tinggi di Cina ' terhad kepada pendidikan tinggi yang formal tidak merangkumi pendidikan dewasa dan sistem pendidikan tinggi bukan - formal.