Teacher Clarity or Pupil Clarity or Both? Conceptual Issues and Research Implications - Ling , Chu Poh (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1993)
Konstruk atau gagasan kejelasan guru menjadi tumpuan pertama. Biasanya konstruk kejelasan guru dilahir dan diukur berlandaskan tingkah laku guru. Murid menilai tingkah laku tersebut sebagai jelas atau kurang jelas. Rencana ini mengutarakan satu pendekatan yang berdasarkan dua persoalan yang terjalin iaitu "jelas untuk siapa?" dan "jelas dalam isi kandungan apa?". Dua persoalan yang berkaitan membawa satu konstruk tambahan iaitu kejelasan murid. la merupakan kesan kejelasan guru ke atas murid. Andaian utama ialah kontruk kejelasan guru hanya menjadi lebih bernas dan bermakna jika ia di pasangkan dengan konstruk kejelasan murid. Kejelasan murid semestilah menjadi nilai tara untuk mengukur kejelasan guru.