Educational Policies for the 21st Century in Southeast Asian Developing Countries - K.J. Ratnam, K.J. Ratnam (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1993)
Makalah ini membincangkan dasar pendidikan dan keperluannya bagi menghadapi masalah dan isu pendidikan di negara-negara membangun di Asia Tenggara sebagai persediaan untuk menghadapi abad ke 21. Hal-hal dasar yang berkaitan dengan kualiti pendidikan, persamaan pendidikan dan pengurusan dan model dasar pendidikan disentuh. Soalan-soalan mengenai kepentingan dan jenis pengetahuan dan kemahiran bidang pengajian dan kurikulum pendidikan satu perkembangan teknologi dalam pendidikan bagi keperluan kemajuan negara dan antara negara dibincangkan.