Kurikulum Pendidikan Awal: Ke Arah Pendidikan Holistik - Saleh, Fatimah (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1993)
Benarkah kanak-kanak lahir seperti kain putih yang bersih dan ibu bapalah yang mencoraknya? Betulkah kanak-kanak diibaratkan rebung yang mudah dilentur dan orang dewasalah yang melentur dan melaksanakan tanggung jawab mengikut citarasa dan hemah masing-masing? Perkara ini selalu diperkata dan kadang kala dipertikaikan.