Nilai Dan Etika Dalam Perkhidmatan Awam - INTAN, Institut Tadbiran Awarn Negara (Institut Tadbiran Awarn Negara (INTAN), 1991)
Saya yakin buku Nilai dan Etika dalam Perkhidmatan Awam ini akan menjadi bibit pembiakan dan penyebaran Budaya Kualiti di dalam Perkhidmatan Awam yang menjadi jentera perubahan masyarakat Malaysia.