Peranan ibu-bapa dalam mendidik anak-anak - masalah keremajaan dan cara-cara mengatasinya. - A. Hamid, Siti Zubaidah (1990)
Remaja adalah satu peringkat umur belasan tahun yang dilalui oleh manusia apabila umurnya meningkat lebih dari sepuluh tahun.Di dalam peringkat umur inilah seseorang mengalami perubahan yang banyak dan cepat samada di dalam jiwanya atau tubuh badannya.