Reaksi terhadap dasar kebudayaan kebangsaan: analisis pameran seni Towards a Mystical Reality (1974) dan Rupa dan Jiwa (1979) - Halim, Siti Nur Balqis Abdul; Abdullah, Sarena (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2020)
Pameran seni memainkan peranan yang penting dalam kegiatan pembangunan dan sokongan seni di Malaysia dan menjadi platform yang kerap digunakan untuk mempamerkan karya seni visual kepada umum. Dalam bidang seni visual, Dasar Kebudayaan Kebangsaan (DKK), 1971 memberikan pengaruh yang besar kepada pembangunan artistik Malaysia. Dasar yang menekankan nilai kebudayaan nasional menjadi percubaan rasmi negara untuk membentuk identiti Malaysia terutama dalam bidang seni. Secara tidak langsung, dasar ini turut mencabar batasan pentakrifan seni sama ada dari segi falsafah, sosiologi, dan estetika dalam praktis pameran.