Influences of Organizational Culture On The Use of Computers in Introductory Physics Courses - Md. Zain, Ahmad Nurulazam (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1991)
Kajian etnografik ini bertujuan mengkaji pengaruh budaya organisasi institusi pengajian tinggi terhadap penggunaan komputer dalam pengajaran kursus-kursus pengantar fizik. Kajian 1n1 dijalankan di Amerika Syarikat di sebuah universiti yang terkenal dalam penyelidikan dan di sebuah kolej kommuniti yang mementingkan pengajaran. Hasil kajian ini menunjukkan komputer digunakan lebih meluas di kolej kommuniti berbanding dengan di universiti berkenaan. Budaya organisasi didapati mempengaruhi pensyarah-pensyarah di institusi-institusi berkenaan samada menggunakan komputer dalam pengajaran kursus-kursus pengantar fizik atau tidak