Student Teaching as an Opportunity for Learning to Teach - Ismail, Zurida (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1991)
Latihan mengajar merupakan komponen panting dalam pendidikan guru dan antara tujuannya ialah untuk memberi peluang kepada guru-guru pelatih belajar untuk mengajar dan mempraktikkan teori-teori yang telah dipelajari dalam keadaan sebenar bilik darjah serta mengenali dengan lebih dekat lagi alam perguruan. Artikel ini membentangkan dapatan-dapatan dari kajian yang telah dijalankan di _ _ _ untuk memahami dan meneliti bagaimana guru-guru pelatih belajar untuk mengajar semasa latihan mengajar dan sejauh mana mereka berpeluang untuk menggunakan pengetahuan yang telah dipelajari. Beberapa faktor yang mempengaruhi pengajaran mereka juga dikenalpasti dan dibincangkan