Why is Teacher Clarity so Multidimensional and so Complex? - Ling , Chu Poh (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1989)
Satu gambaran yang Iengkap dan seimbang tentang kejelasan guru sewajarnya mengenal pasti dimensi-dimensinya serta menghuraikan sebab-musababnya ia begitu rencam. Dimensi-dimensi kejelasan guru yang dibentang dan dijelaskan satu demi satu tidak memadai. Tumpuan juga seharuslah ditujukan kepada pertalian dan interaksi di antara dimensi. Untuk tujuan ini, maka satu gambarajah atau peta faktor-faktor dicipta. Peta ini menentukan kedudukan dua perspektif iaitu kejelasan guru dari pandangan murid dan dari kaca mata si pemerhati yang lebih matang (mis. hakim, guru sendiri dan sebagainya). Faktor-faktor pembatasan yang penting dan peranannya dipaparkan dalam konteks ini.