Pembelajaran Sejarah Di Institusi Pengajian Tinggi - Salleh, Badriyah (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1989)
Bilangan pelajar yang bermajor dan berminor dalam Sejarah di peringkat pengajian tinggi kian meningkat tahun demi tahun. Ramai di antara mereka masih terbawa bawa dengan cara pentbelajaran sejarah di peringkat sekolah, yang menekankan pembelajaran dan jawapan kepada soalan-soalan sejarah secara streotype. Mereka masih mengharapkan supaya pensyarah-pensyarah menyuapkan segala-segalanya termasuklah nota-nota kuliah. Mereka masih terpengaruh dengan orientasi peperiksaan di sekolah-sekolah, iaitu mengenalpasti soalan- soalan yang popular dan menyediakan jawapan-jawapan yang khusus