A Longitudinal Observational Study of Code Switching - Noor, Noordin (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1986)
Makalah ini mengkaji fakta-fakta yang mengakibatkan penonjolan sesuatu bahasa di dalam penuturan seorang yang berdwibahasa. Kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa pemilihan bahasa di dalam penuturan seorang berdwibahasa dipengaruhi oleh bahasa yang dikaitkan dengan orang yang dihadapi dan orang yang dituturkan . Hasil kajian ini dapat dijadikan panduan kepada Pengajar Bahasa untuk mendapatkan tindak balas di dalam bahasa yang dikehendaki .